nimtim logo 2 materiality_charred timber

Grower's House                                                                              

A 1930s semi in the Grove Park area of london. The existing living spaces were disconnected from one another with a dated wrap around L-shaped PVC conservatory providing the only views or real connection to the large beautiful mature gardens. The clients love their garden and in particular the white apple blossoms that bloom in the springtime. The family wanted a reconfigured ground floor that took advantage of the views while providing practical family living space inside.

 

nimtim proposed an open plan space, with one single closable threshold to the front living space. The conservatory is removed and an extension to the side and a central section at the rear is created. The result is an interlocking arrangement of terraces that span from fully internal to fully external. The large windows allow views to the garden beyond.

home

The large level change from the house to the main garden is addressed with stepped patio areas. The design allows furniture to be brought outside for summer evenings and family barbecues, with a pergola to the side providing more sheltered, private space.

 

A gentle palette of charred wood and pink brick sits comfortably with the original house while referencing the history of the local area where in the past forests grew providing charcoal, while the clay soil was used to make bricks.

 

Lewisham Council granted planning permission in Spring 2019, with work due to begin onsite in the autumn.

next project previous project internal seaonal sun charred timber